torsdag 27 november 2014

Första advent

Jaha det är det,(första advent) trots att gräsamattan är grön när jag tittar ut genom fönstret och ser ut i  parken. Det finns inga blad på träden och himlen har en vitgrå ton.. I går morse var det halt, man fick trippa försiktigt fram. Har börjat g¨å promenad till skolan, dit och hem, det blir en timme. Bra för motionen och för samvetet som säger att man ska ha motion och luft.  Går snabbt må ni tro, så det riktigt känns i benen..Sen får jag kramp och ont i vaderna, stretchar, det är konstigt nog så trist, men blir bättre då...Har fått en massagekudde av min son. Den är bra för hårda spända vader. Undrar varför vaderna är så spända..Det finns inget flöde säger min akupunkturkvinna jag besöker ibland. Du är tom på energi,  säger hon.. Efter en massa nålar, överallt på kroppen, känns det energipåfyllt faktiskt.  Men sen är det tomt igen.. Undrar var det läcker?? Är så hiskeligt trött. Kan det vara det gråvita tristvädret..vi skyller på det.. Nu första advent plockar vi fram ljusslingor och julestjärnor. Det kommer bli så vackert i alla fönster. Och stadens juldekorationer är ljuvliga.. Men har inte fått in känslan än. Advent. Pratade med min syster i telefon..Hon hade adventtankar. Pynta och baka pepparkakor, bjuda hem folk på adventkaffe.. Tänk, jag har inte en tanke på sådant. Har inte tänkt göra mer än att sätta upp ljusslingan på balkongen. Och stjärnorna som får lysa i fönstet om jag når dit upp.
I morron åker vi på skolresa till Stockholm. Ska besöka många konsthallar och det blir kul. Färdigt schema, bara att sätta sig i bussen och hänga på gruppen. Som en lekskolegrupp, med genomskinligt rep, så tryggt. Sedan nästa helg har vi julmarknad på skolan. Säljer jultavlor och julkort vi tillverkat. Och kaffe, bullar soppa och bröd.. Det brukar komma mycket folk. Sedan blir det julbord. Ja nog blir det jul alltid.
Även om det inte känns så, än. På lördag är det julbasar på barnbarnens dagis, och skola. Det blir skoj att se.
Målar intensivt hela dagarna och kursen " plats och rum" tar slut nästa vecka. Då blir det genomgång och utställning. Håller nu på med ett rum, cafe´ och i min fantasi är det prinsesstårtor som är temat. Prinsesscafeét och prinsessan med tårtorna.. Roligt är det..
Trevlig advent!!!


söndag 16 november 2014

Parafraser som betyder göra om

Göra om på mitt sätt. Se på en tavla om omvandla till ditt sätt att måla, sa lärarinnan. Innan, hade jag trott att den skulle vara en kopia. Kopia är skitsvårt. Nästan omöjligt för mig. Då ska man tejpa och måtta och skriva ut på kopiatorn, lägga på overhead och teckna av exakt. Inget för mig. Jag är för lat. Jag kastar mig på färgerna. Skissar lite lite och penslar på tills det känns bra. Det kan bli bra. Kan också bli katastrof.  Matisse skulle det ju bli. Men fastnade för Chagall. Kan parafrasa Matisse nästa vecka. Eller kasta mig på och hoppas det blir nåt, i min väg. Mitt sätt att tolka. Roligt var det och roligt ska det bli nästa vecka.   Här är en Chagalltolkning.      

tisdag 11 november 2014

och helgen paffade förbi....

Vi firade vår   far, den starke mannen, 86 år är han visst.. Och envis som en röd liten gris,  kämpar på med sina stavar och motionerar trots att benen knappt orkar bära honom egentligen. Äter en otrolig mängd med värktabletter. Och aldrig klagar han..Vi var ute alla barnen hans, och åt mat. Pappa satt mittemot mig, och somnade lite mellan varven. Vi var många som skulle ha mat, så han hann sova rätt gott..hhah gulligt..Han var nöjd med pyjamasen som han fick, skulle sova fint i den sa han.  Vet allt att han har svårt att sova lilla far.  Sitter mest på dagarna  och småsover och slumrar till minsann.
Man får vara glad så länge de finns kvar, de gamla föräldrarna..Jag var nyss och hälsade på min mor. Hon fyller 91 nästa gång..Hon blir glad när man kommer och ledsen när man går.  Känns som att peta en nål i dåliga samvetet när jag ser hennes ensamhet. Mina föräldrar är skilda. Vad dumt, där sitter de på varsina håll och är ensamma.  Men mamma trivs med sin ensamhet säger hon..Får ju rätt mkt besök, och mat och städning från hemtjänsten. Gullig personal som tar sig tid och stannar upp och pratar med henne. Hon är så nöjd med det..Tänk hon som aldrig minsann skulle ha nån hemtjänst, som sprang där och snokade..Tur att de finns tycker jag!  

I skolan har vi idag börjat med en ny kurs..Den heter Plats och Rum...Oj oj det blir spännande.
Vi ska göra en parafras. En avbildning av någon annans målares verk. Och då gärna med rumsligt inslag.
Jag har valt Matisse. Det är en av mina favoriter..Mycket färger och fantasifullt måleri.
Kommer bli svårt, men kul.
Vi hade en lång teorilektion, om många olika sorters konst.  Man kan måla lite hur man vill, bara det blir bra, och har känslan. Behövs inte vara perfekta proportioner, sa vår lärare, bara det stämmer med intrycket i verket. Jo jo, det låter ju fint. Matisse har/hade  inte några proportioner alls, men är otroligt måleriskt. Ett färgsinne och färgspråk som gör mig glad.  Hur han alltid fick till det, hur tokigt det än kan se ut, är för mig en gåta...
Ni kan få se reslutatet av min tolkning..resultatet heter det...

Men nu ska jag gå på bio....flax go kväll!
Här är pappa i  bustagen och provar hatt... i somras  när vi reste till Lofoten