fredag 25 maj 2012

Lilla fina staden Nora


Nora kyrka
Mammas id-kort går ut på tisdag..inte ut på promenaad, utan ut i datum..bäst före..Så mor måååååååååååååste skaffa sig ett nytt..Till sitt förtret..Hon tyckte det var jättejobbigt att åka till Polishuset..Stå i kö, och få en massa frågor om vikt och längd..näe bara längd. Hon sa att hon var 165, det ljög hon om..Hon är max 160..kanske 158, ty hon har krympt åtskilligt..Sedan skulle hon fotograferas..Titta in i en konstig maskin, och titta in på ett skreck...Hon blinkade bra många gånger..men till slut så.Sedan skulle hon skriva sin namnteckning...på maskinen. Mamma tyckte det var konstigt...Jaha sedan skulle hon få meddelandet på sin mobiltelefon..när id-kortet var klart..Mor har ingen mobiltelefon!! Så vi fick ta mitt mobilnr.."Kan ni inte ringa mig, frågade mor. Neej vi skickar sms, sa myndigheten. Dyrt tyckte mamma, det kostade 400!! "Skickar ni hem det då", undrade mor..nej du får komma hit och hämta..Suck vad jobbigt...det är långt för mig sade mor...men så är det sa myndigheten..
jajja..det blir nog bra..det håller i fem år, sa damen i Myndigheten, "då är jag nog död, sa mor..Hon har humor, min mamma..

Vi tog en tur till Nora. Där är så fint. Och vädret var ljuvligt för att sitta vid strandpromenaden och lyssna på vågskvalpet..Mamma njöt. Och doftade in lukten av båt-tjära...Mindes sitt Åland, sin födelsestad Mariehamn.
Vi kan åka dit tyckte jag. Jaae, det skulle mor vilja, sa hon. Man blir trött av värmen, vi satt och önskade oss varsin hängmatta. Min far gjorde hängmattor, sa mamma. Av segelduk..Åh en sådan skulle vi ha!!
Vi åt god mat, på ett mycket trevligt ställe, precis nere vid sjön. "Hon" som hade stället, var så mysig och glad. Silje, eller Silke hette hon?? Eller nåt sånt..Ljuvligt goda kakor hade hon också!! och glass..

Man kan köpa fina barnskor i Kumla..Dit åkte jag på eftermiddagen, med Ines..Hon behöver sandaler, tyckte hennes mamma..Ines ville inte ha sandaler. Hon ville ha finskor, små rosa,med klack och glitter och utan tå. Nej, sa hennes mor pedagogiskt.Du får sådana när du blir större...Men Ines ville..ha andra skor..Träskor då, med Pippi Långstrump på..Näe..fel fel..Träskor kan inte små 2,5 års fötter ha..sa mor hennes.
Jag gick ut med Ines och vi satt och småpratade på bänken i skuggan...Då köpte mamma sandaler, ekologiska, röda med tå och rågummisula..Kavat hette de...
Ines var glad igen, fick bära sin lilla påse, och trötta åkte vi hemåt..Jag är glad jag slipper vara med, då Ines öppnar påsen, och upptäcker sandalerna!!
Imorron, på självaste pingsten. Ska jag vara barnvakt hela dagen!!
De små sötnosarnas föräldrar ska på bröllop!!  Då ska vi ha trevlig ihop, Ines och jag..
Sedan ska lillebror, få vara med på kvällen..och sova..förhoppningvis..
strandpromenaden...


ÖNSKAR EDER EN FIN HELG!!!


8 kommentarer:

 1. Oj, den där myndigheten som inte förstår ett skvatt...att sända sms till någon som inte har mobiltelefon och inte sända hem fastän man är gammal...skitstil. En gammal känga i huvudet på myndigheten skulle passa bra...
  Jag har hört talas om hängmattorna av segelduk, blev påmind när jag läste inlägget.

  Oj, här kommer ännu flera mörka moln från Sverigehållet..dra dem tillbaka söta kusin

  Godnattkram
  Karin

  SvaraRadera
 2. Wow, vilket härligt Inlägg!!! Så "sött" om detta med din mor kontra myndigheterna i dag...Ja, det är inte lätt för den äldre generationen alla gånger. Vilka lycka att du finns för henne! Så berörande fint!
  Sedan barnbarnet, jag skulle vilja se hennes min i morgon när hon upptäcker sina nya skor.
  Önskar dig nu en bra helg!
  Var rädd om Dig!
  Kram och vink från mig.

  SvaraRadera
 3. Läste hela ditt inlägg med ett leende på läpparna (var annars?). Ser hur svårt jag tyckte det var att få min namnteckning på det pyttelilla strecket när ID-kortet skulle förnyas, jag skriver med ganska "stor" stil nämligen. Barn med små fötter som gärna önskar sig fina skor med klack, numera önskar jag mig utan klack (eller mer anatomiska skor) bara för ryggen skull. Se så det kan bli! ;)

  SvaraRadera
 4. :(
  Lämnade en lång kommentar och det blev ERROR 404 ... nu skriver jag kort för detta kanske också försvinner?
  Kram

  SvaraRadera
 5. Din mor förnyade sitt leg i alla fall...det gör inte min!! Hon vägrar...så jag får försöka le det allra sötaste när jag ska hämta ut något på posten åt henne, apoteket har jag skaffat fullmakt till...vi kommer ihop oss lite om det där...hon vägrar och jag säger att jag snart vägrar lirka, en vacker dag är det nån ny i postluckan...jaha säger lilla mamma, då beställer vi i ditt namn istället...suck.
  Söta Ines, klart man vill vara fin!! Fast det är sött med sandaler, små fina flicksandaler...Om jag vågade skulle jag också har lite färglada sommarsandaler...
  De är så goa de där små... i helgen har jag ju varit småbarnsförälder igen...morfar är roligare än mormor...han lånar ut skruvdragare och lär. Sen "olyckade" det sej så att lillebror borrade igenom minsta prinsessan fina klänning, hon hade dess förinnan tjatat ganska rejält på honom. Prinsessan vrålade, lillebror snyftade. Mormor skulle trösta...det var ju inte meningen sa jag lite medlande...ett par bruna ögon tittade länge på sin mormor, innan den ärlige prinsen sa..."jo, det var det...".
  Ha det så gott vännen!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 6. Ja de e inte lätt för de lite äldre att hänga med i utveckligen - o lite knäppt att man nu mera måste ha en mobil för att funka i samhället:)

  Kramiz

  SvaraRadera
 7. Jag blir alldeles varm inombords när jag läser inlägget... och glad. Härligt beskrivet om din mammas besök hos Myndigheten :) Men visst är det ett konstigt samhälle vi lever i - att bli gammal är inte lätt och inte blir det lättare av att inget tycks fungera utan mobiltelefon eller dator... konstigt! Hur gör äldre som inte har en snäll son eller dotter som hjälper till...
  Så fint det är i Nora och vilken fin strandpromenad :) Tack för tipset... kan nog bli en tur åt det hållet vid något tillfälle :)
  Och lilla Ines... hur tog hon det med sandalerna?
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 8. Åh, vilket fint och roligt inlägg:)

  Nora...jahaja, där får jag nog stanna till någon gång!

  Kram Eva

  SvaraRadera